Persona tréning: Hogy lehet kulcs az MBTI a tökéletes jelölt kiválasztásához?

Taylor Swift-re, vagy Gandalf-ra van szükségünk a csapatunkba? A Persona tréning az MBTI személyiségtípusokkal segít a sikeres kiválasztásban!

Mi a HILL-nél azt mondjuk, hogy még sikeresebbé tesszük az embereket. Mind pályázói, mind megbízói oldalról, ezen dolgozunk több mint 30 éve.

A héten a kollégákkal részt vettünk a Kincskereső tréning második részén, a Persona tréningen. A korábbi Kincskereső interjútechnika tréningen megtanultuk úgy interjúzni a jelölteket, hogy ne szubjektív benyomások, hanem objektív tények alapján tudjunk dönteni róluk. Az MMM és a STAR módszertana elengedhetetlen HR-es és vezetői kellék, ha jó csapatot szeretnénk felépíteni. Olyan interjústruktúrát tanít, amit követve pontosan fel tudjuk mérni a jelölt beválását anélkül, hogy azt a kedvünk, vagy a keresés sürgőssége, vagy bármi más, ami a tényszerű eddigi tapasztalatokon és jövőbeli potenciálokon kívül befolyásolná.

A Kincskereső Tréning továbbfejlesztett „mester” verziója a Persona tréning, ahol megismerjük, hogy a különböző személyiségtípusok hogyan viselkednek az interjún és a munkában. Michelle Obama, Zsákos Frodó, II. Erzsébet királyné és Michael Jordan egészen máshogy érkezne és ülne be egy interjúra, máshogy beszélgetne és mutatná be eddigi pályafutását, ugye? Mindannyiuk teljesítménye vitathatatlan, kérdés, hogy milyen típusú vezetőt keresünk, vagyis milyen karaktert. A személyiségtesztek gazdag szakirodalmában az MBTI egy jól érthető, megfogható, céges környezetben kiváló iránymutató a csapat megfelelő összetételéhez.

A Persona tréningen nem csak azt tudhatjuk meg, hogy mi magunk milyen karakter vagyunk, hanem megtanuljuk a körülöttünk élőket is eszerint nézni, ami mind a munkahelyen, mind a magánéletben jó mankó lehet. Hogyan tud egymással jól együtt dolgozni Steve Jobs, aki a számokban hisz, tényekben beszél, emberek vezetésére született, racionális és rideg gondolkodó, és Frida Kahlo, aki egy igazi művész, alkotásával társadalmi konvenciókat feszeget, színes és érzéki világban él, ahol a tények csak lehetőségek, önmaga kreatív újradefiniálása pedig mindennapos? Attól még, hogy személyesen elbűvölhet Steve Jobs precizitása és effektív döntéshozó mechanizmusa vagy Frida Kahlo kifejező és esztétikus alkotásai és végtelen figyelme, amivel mások felé fordul, nem biztos, hogy jók ugyanarra a pozícióra (sőt!). Egy IT-s multinál szívesebben vennénk Steve Jobs-ot vezetőnek és Frida Kahlot élettársnak, egy művésztelepen szívesebben vennénk Frida Kahlot vezetőnek és Steve Jobs-ot élettársnak. Ez a gondolkodásbeli flexibilitás az, amire szükségünk van szerintünk ahhoz, hogy jó interjúvezetők lehessünk.

A Persona tréningen az MBTI 16 személyiségtípusával gyakorlunk kommunikálni, megtanuljuk a személyiségjegyeket az önéletrajzból, telefonos és első interjúból felismerni, és eszerint irányítani a folyamatot, majd később a csapatunkat. Tanuljuk meg felismerni a jeleket, és gyorsan váltani a szerepek között, hogy elfogadjuk és megértsük a másik tőlünk eltérő személyiségét, így még hatékonyabbá tehetjük a kommunikációnkat, még jobbá a kiválasztási folyamatunkat, és még szakértőbbé saját magunkat!

Ha érdekel, hogy milyen a természetes és milyen a felvett szereped, hogyan tudsz jól együtt dolgozni a kollégáiddal, főnökeiddel (és ők veled!) szeretettel várunk a Persona tréningen a HILL-ben egy tényekkel, számokkal alátámasztott ön- és társismereti workshopon.

Jelentkezni az ibolya.toth@hill-international.com e-mail címen tudsz, a következő tréningünk május 9-10.-én lesz Budapesten, a HILL irodában. A későbbi időpontokról szintén az ibolya.toth@hill-international.com címen tudsz érdeklődni.