(Miért) Érdemes leváltani egy cég lelkét adó szoftvert?

Van az az IT-s mondás, hogy “ha működik, ne nyúlj hozzá” utalva a software-váltás nehézségeire. És tényleg, egy új fejlesztésű rendszernek lehetnek hátrányai a régi, jól beválthoz képest. A rendszert fárasztó lecserélni, sok fejlesztést és egyeztetést igényel, más teendőktől elvéve az időt. Ráadásul általában nem is élvez prioritást, mert nem termel közvetlenül bevételt, csak az adott cégnek kell belefektetnie pénzt a fejlesztésbe.

 

Mégis mi a HILL-nél úgy döntöttünk, hogy lecseréljük az adatbázisunk szoftverét, lényegesen fejlesztve ezzel adatbankunkat. A váltás nehézségei ellenére belevágtunk, mert több előny vártunk a váltásból, mint hátrány. Bár a jelenlegi munkatársainknak meg kell ismerni egy új szoftvert, de cserébe az új researcher és gyakornok kollégáink könnyebben meg tudják tanulni a korszerűbb és felhasználóbarátibb rendszert. Továbbá, mivel a HILL-nél a fejlesztés alatt rendszeresen egyeztettünk kollégáinkkal, szinte teljesen az ő igényeikre szabtuk az új adatbank kezelő felületét.

 

A HILL - Magyarországot 1989-ben alapították, és rá 3 évre munkatársaink már egy saját fejlesztésű adatbankba vitték be és tárolták a jelentkezők adatait. Közel 30 év használat alatt, számos változás történt a munkaerő piacon. Például a régi rendszerben, nem tudtunk dokumentumot kapcsolni az adatbankban tárolt profilhoz, hiszen amikor elindult az eredeti rendszer, még levélben vagy faxon volt szokás a rezüméket elküldeni. Az új rendszerünkben a kutatóink igénye szerint minden fájltípust tudunk tárolni egy helyen, így a CV-ket és motivációs leveleket azonnal a profilhoz lehet csatolni, ezzel megspórolva számos lépést a keresés folyamatában. Ráadásul a koronavírus járvány alatt az is egyértelművé vált, hogy egy korszerű, új adatbank  távolról is elérhető, így segítve minden munkatársunk munkáját, aki otthonról dolgozna.

 

A saját fejlesztésű, innovatív jelentkező követő rendszerünk annyira újszerű volt, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál pályázati forrást is nyertünk, ami lefedte a fejlesztési költségeink 66%-át. A projektkezelő modullal tudjuk követni, hogy a jelentkező hol tart a kiválasztás folyamatában, és milyen projektjeinkben vett már részt. Ezzel a rendszerrel kollégáink jelentősen több jelentkezőnek tudják megadni a mindenkinek kijáró figyelmet, amely nagy mértékben gyorsítja a keresés és kiválasztás folyamatát, miközben mi is jobban élvezzük az adatbankkal való munkát.

Zsolt Fazekas, Managing Partner
Managing Partner

25+ years in Executive Search and still loving it.