Online videó interjú - használd jól a technikát

 

Az on-line interjú már jónéhány éve a kiválasztási folyamat ismert eszköze, a 2020 tavaszi COVID-19 járvány pedig még az eddig kétkedők számára is véglegesen elfogadottá tette.

 

Sajnos a módszer még nem olyan hatékony, mint a személyes találkozás, ezért pár tanácsot összegyűjtöttünk, hogy mind az interjúalanynak, mind a munkaadónak eredményesebb legyen a beszélgetés.

A tanácsok legtöbbje magától értetődőnek tűnik, mégis sokszor tapasztalunk hibákat. Ne áltasd magad azzal, hogy nem számít a hang & kép, csak amit mondasz. Ha a körülmények nem állnak össze (recsegő hang, szemcsés kép), akkor az interjúztató is jóval nagyobb eséllyel unja meg, és építi be a külső problémákat az esetleges negatív döntésébe.

 

Körülmények:

 • Legyen internet! Ha igazán fontos a beszélgetés, akkor válassz olyan helyet, ahol garantáltan megfelelő szávszélesség áll rendelkezésedre. Mobiltelefonon érdemes a WIFI-t és a mobilinternetet is engedélyezni, így ha valamelyik hálózat gyengélkedik, akkor a készülék automatikusan át tud váltani a másikra.
 • Legyen energia! A notebook töltőről menjen, a mobiltelefont és a vezetéknélküli fejhallgatót (head-set) frissen töltsd fel. Lehet, hogy elhúzódik a beszélgetés, ne egy lemerülő készüléken bukjon el az interjú.
 • Öltözködj elegánsan! Egy on-line interjún is ápoltan, szép ruhában kell megjelenni. Az öltöny-nyakkendő ill. a kiskosztüm talán túlzás, de a sportosan elegáns (smart casual) mindenképpen javasolt. És igen, a nadrág is legyen elegáns, ha véletlenül fel kell állnod a székből, akkor se kerülj zavarba. Az elegáns ruházatnak a jó benyomás keltésen túl van egy másik pozitív hatása: Te is ráhangolódsz az interjú helyzetre.
 • Ülj nyugodtan a képernyő előtt! A személyes interjún nincs baj a mozgással, a gesztikulációval, de on-line interjúnál már sokkal zavaróbb, ha "kiugrálsz" a képből. Ráadásul, ha a fejed is mozgatod, oldalra nézel (és nincs head-set-ed), akkor a hang is sokkal könnyebben megszakadhat.
 • Zárd ki a zavaró körülményeket! Akár otthonról, akár más helyről kapcsolódsz a beszélgetésbe, a családtagokat, kollégákat figyelmeztesd, hogy ne zavarjanak. Csukd magadra az ajtót.
 • Időben jelentkezz be! Nem baj, ha pár perccel korábban már bejelentkezel / elérhetővé teszed magad, így esetleg egy legrosszabkor induló automatikus software frissítés sem hoz kellemetlen helyzetbe.

 

Kép:

 • Legyen kép! Triviálisnak hangzik, mégis néha belefutunk a "nem működik a kamerám", "az otthoni gépemen nincs kamera" stb. válaszokba. Ha nem akartak volna látni is téged, akkor felhívtak volna normál mobilon. Mindkét fél számára fontos a kép, sokkal könnyebb maradandó, jó benyomást tenni, ha archoz lehet kötni a beszélgetést. A videóhívást lehetőségként éld meg, plusz egy esély, hogy jó benyomást tudj kelteni.
 • Legyen jó minőségű kamerád! Szerencsére a modernebb note-book-okban már elég jó, videó beszélgetésekre tökéletesen alkalmas kamera van. A régebbi gépekhez érdemes külső kamerát beszerezni és előre összepróbálni. A mobiltelefonos interjúzást lehetőleg kerüljük, a mobilos alkalmazásokon kevesebb a beállítási lehetőség (mint az asztali változatokon). A mobilos képminőség általában gyengébb. Bár a mobiltelefon kamerák önmagukban nagyon jó minőségűek, de videó telefonálásra sajnos csak a jóval gyengébb un. előlapi kamerát tudjuk használni.
 • Próbáld a valós beszélgetést utánozni! A kamera legyen kb. szemmagasságban, a notebook alá érdemes pár könyvet rakni. A mobilt is magasabbra érdemes emelni, egy asztalra lerakott, alulról a tokádra fókuszáló kép nagyon illúzióromboló.
 • A mobilnak keress stabil helyet! Ha mégis mobiltelefonról on-line interjúzol, akkor feltétlenül rögzítsd a mobilt. Kézben tartva az általad picinek érzett mozdítások a túloldalon durva ugrálásnak látszanak. Érdemes a mobilnak állványt építeni, könyv, doboz, sörösüveg, stb. a lényeg, hogy ne csússzon el, és kb. függőleges helyzetben álljon a mobil.
 • Legyen elég fény! Ülj az ablakkal szembe, este pedig egy kislámpát tegyél magaddal szembe.
 • Mögötted viszont ne legyen fény! Gyakori hiba, hogy valaki mögött világos ablak vagy belógó mennyezeti lámpa van, és így csak egy sötét sziluett látszik a nagy fényesség előtt. Összességében legjobb fal vagy könyvespolc elé, az ablakkal szemben leülni.

 

Hang:

 • Ne hagyatkozz csak a notebook vagy mobiltelefon mikrofonjára! Ezeknek a mikrofonoknak a karakterisztikája a viszonylag közelről jövő hangokra van kalibrálva, stabilan a mikrofon felé fordulva, külső zajokat kizárva lehet zökkenőmentesen beszélgetni. Sokkal egyszerűbb és jobb minőséget produkál a head-set használata. A legjobb a kifejezetten beszélgetésekre tervezett (un. call-center-es) féloldali head-set és fejmikrofon. A bluetooth-os kapcsolat a legkényelmesebb, de hangminőség szempontjából a vezetékes változat is tökéletes.
 • Próbáld ki előre a head-set-et! Egy bluetooth-os head-set-nek számos beállítási lehetősége van, gyakorold, legyél magabiztos. Ha több eszközzel is kapcsolódik a head-set-ed (pl. mobil és notebook), akkor a beszélgetés idejére a másik eszközön kapcsold ki a blue-tooth-t, ... hiszen ha az egyikhez kapcsolódott, akkor a másik nem fogja megtalálni. Ha mégsincs hang, akkor a Windows-os eszközökön, a tálcán a hangszóró ikonra kattintva, az "Open sound settings" menüben lehet beállítani a kívánt mikrofon és hangkimenet forrását.

 

Software-ek:

 • Teams. Zoom. Meet. Skype. És még sok egyéb. Ha egyet használtál, akkor különösebb tanulás nélkül a többit is fogod tudni kezelni. Az éles bevetés előtt persze érdemes kipróbálni egy barátoddal, hogy minden letöltve és engedélyezve várja a használatot.
 • Legyél megtalálható! Különösen a Skype-nál fontos, hogy az alapadataidat töltsd ki részletesen, így akár e-mail cím, akár mobilszám alapján meg tudnak találni. A Skype-nál gyakori hiba, hogy nem tetted magadad kereshetővé, tehát:  Skype  / Settings  /  Contacts  / Search , Appear in Search Results, Yes  kellene a biztos megtalálhatósághoz. A Zoom és Teams inkább meghívókra épít, ha nem kaptál ilyet akkor Te is küldhetsz előre a beszélgetőpartnernek.
 • Okosan válassz hátteret! A legjobb, ha a természetes, kamerán keresztül látszó szobai hátteret használod. Manapság a legtöbb alkalmazás felajánlja a háttér elhomályosításának lehetőségét (blur), akkor élj ezzel ha nagyon vállalhatatlannak érzed a szobád vagy félsz a háttérben feltűnő járókelőktől. Ha viszont nincs baj a berendezéssel, akkor inkább látszódjon, segít a jó benyomások kialakításában. A generált, virtuális háttérről (pl. a Zoom esetén) viszont mindenkit határozottan lebeszélünk.
 • Használd a chat-et! Beszélgetés közben linkeket, pl. weben rólad elérhető referenciákat, cikkeket megoszthatsz a beszélgetőpartnerrel, ez segít abban, hogy emlékezzen rád.
Zsolt Fazekas, Managing Partner
Managing Partner

25+ years in Executive Search and still loving it.