Szakértőktől szakértőknek - 5 tanács a sikeres on-line interjúhoz

Az online állásinterjú a világjárvány előtt aligha volt elképzelhető, de mostanra már szinte mindennapossá vált a toborzási és kiválasztási folyamatban, sok esetben pedig a jelölt és a cég részéről is előnyben részesítik ezt a megoldást az első körös interjúk alkalmával. A közösségi médiát a megfelelő online jelenlét és a sikerhez szükséges ígéretek promotálására is szokás használni, de vajon a Facebook, Instagram, TikTok működési mechanizmusa már az állásinterjúkra is átterjedt? Hogyan tudnak a kiválasztással foglalkozó szakemberek megbirkózni ezzel a jelenséggel, és hogyan tudják megkülönböztetni a hitelességet az önreklámozástól?

Cikkünkben a színvonalas online interjúztatás fortélyait mutatjuk be.

 

1. Minőségi és színvonalas felkészülés - A pályázók megértése

Függetlenül attól, hogy specialista, szakértő vagy felsővezető pozícióról van szó, az interjú előtt általában a pályázók dokumentumainak tanulmányozásával telik az idő. A hagyományos eljáráshoz képest az online interjú kicsit alaposabb felkészülést igényelhet, fel kell térképeznünk a pályázó tapasztalatait és hogy milyen plusz értékeket tud a megbízó cégnek nyújtani. HR szakértőként időt kell szánnunk erre az előkészületre, hogy azután az interjún átfogó kérdésekkel meghatározhassuk a szükséges kompetenciákat.

 

2. Átlátható keretfeltételek létrehozása

A jelöltek számára egy állásra való jelentkezés a vizsgahelyzetre hasonlít leginkább, online interjú esetén ehhez még a technológia és a nem szokványos kapcsolatfelvétel is hozzájön. Vannak olyanok, akik mesterien képesek kezelni az ilyen helyzeteket, míg mások kevésbé. Az utóbbiak számára jó hír, hogy ez csak gyakorlás kérdése, ahogy azt az elmúlt hónapok mutatják. Akik otthon dolgoztak, számtalan tapasztalatot szerezhettek az online megbeszélésekkel kapcsolatban. Mindannyian ismerjük azokat a helyzeteket, amikor az internetkapcsolat lelassul és végül lefagy a beszélgetés, a mikrofon vagy a kamera hirtelen nem működik, vagy valaki csönget az ajtón megbeszélés alatt.

Mostanra mind gyakorlottabbakká váltunk. Miért kell mégis részletesebben kitérni a keretfeltételekre, amikor online interjúztatunk? Azért, mert fontos, hogy egy olyan környezetet teremtsünk, amelyben a pályázó a lehető leghitelesebben mutathatja be magát. Ha már az elején elkezdünk foglalkozni a zavaró tényezők kiküszöbölésével, elkerülhetjük a lehetséges félreértéseket, valamint elősegíthetjük a nyílt, könnyed párbeszédet. Azok a tényezők, amelyek nem feltétlenül tűnnek fel elsőre az online térben, jelentősen befolyásolhatják a beszélgetés dinamikáját. Például, ha két képernyőn dolgozunk egyszerre - ezáltal kevesebb szemkontaktust tudunk tartani, jegyzeteljünk a számítógépen, vagy készüljünk fel előre a lehetséges háttérzajokra, amelyek elvonhatják a jelölt figyelmét. Az interjú menetének előzetes feljegyzése szintén segítheti a tájékozódást.

 

3. 100%-os figyelem a pályázón

Egy online interjún, ha nem is feltétlenül kevesebb, mindenesetre más szempontokat észlelünk, mint egy személyes interjún. Kapcsolódjunk be a beszélgetésbe és figyeljünk a pályázóra, illetve arra, hogy mit mond és mit nem. Az interneten folytatott interjúk során, toborzóként, a moderátori szereppel párhuzamosan egy másik szerepet is fel kell venni, mégpedig a megfigyelő szerepét. Ilyenkor meglepődéssel figyelhetjük meg azt, hogy a jelöltről alkotott kép hogyan rajzolódik ki, és ez hogyan segít a végső döntés meghozatalában. Ezért fontos, hogy online interjú alatt is odafigyeljünk a viselkedésre, arckifejezésekre, érzelmekre, a kiejtésre és a hitelességre.

 

4. Szakmai kérdések

Egy online interjún még nagyobb kihívást jelenthet a toborzóknak, hogy felmérjék a jelöltek kompetenciáit, azonban szakszerű kérdésekkel ezt könnyen megoldhatjuk. Csalogassuk ki a jelölteket csigaházukból, tegyük lehetővé számukra, hogy rávilágítsanak szakmai pályafutásuk meghatározó pillanataira. A szakmai tudás mellett nagyon fontosak olyan szempontok is, mint az iparág, vállalatméret, szervezeti felépítés és az összefüggő folyamatok megértése. Ahhoz, hogy célzottan kérdezzünk a virtuális térben, pontosan ismernünk kell, hogy milyen párhuzamok és különbségek vannak a keresett pozícióhoz képest.

 

5. Személyiség és visszajelzés

Ha az állásinterjún közvetlenül a személyiségről, erősségekről, gyengeségekről és hasonlókról kérdezősködünk, az egy online interjún nem vezet sehova sem. Ilyenkor szükség van finomhangolásra. Sokkal többet megtudhatunk a jelöltről olyan merész kérdésekkel, amelyek során konkrét szituáció felidézésére kérjük. Kérdezzük arról, milyen munkakörnyezetben érzi magát jól, milyen vállalati kultúrában tudna fejlődni, milyen tapasztalatai vannak a vezetőivel és kollégáival, hogyan járult hozzá konkrét feladatokhoz, helyzetekhez. Adjunk lehetőséget a pályázóknak arra, hogy ők is kérdezhessenek. Ez lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy könnyebben tudjuk értékelni az illetőt, pl. mi az, ami fontos számára, mire kérdez rá legelőször, stb.

Ezt követően adjunk nyílt és őszinte visszajelzést a pályázónak. Ne csak az erősségekre reflektáljunk, hanem világosan mutassunk rá azokra a területekre is, ahol a kompetenciák vagy tapasztalatok nem felelnek meg a keresett profilnak. Ez erősíti a kötődést és bizalmat, ami minden nyílt eszmecsere alapja. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy az erre adott reakciók nagyon pozitívak voltak, és ez számunkra, HR tanácsadók számára is nagyon értékes lehet. Ilyenkor egy-két olyan meglátás is felmerülhet, amely amúgy elveszett volna a beszélgetés során.

 

Összegzés

Az online interjúk kihívást jelentenek minden kiválasztással foglalkozó szakember számára, mind a felkészülés, mind az interjúk lebonyolítása szempontjából. Bár könnyű időpontot egyeztetni és ezáltal rugalmasságot, gyorsaságot nyerni a folyamatban, az online interjúk nagyfokú fegyelmet igényelnek. E feladat magas színvonalú elsajátítása szilárd módszereket, folyamatos képzést és egészséges mértékű önreflexiót követel meg a HR tanácsadóktól.

MMag. Małgorzata Ostrowska-Reither, Guest author
Guest author

To understand your customers, you have to listen.